http://www.fmtvdx.eu
 
 

Aurora borealis - Noorderlicht - Poollicht
 
Aurora borealis, noorderlicht, Alaska

Aurora borealis, noorderlicht, Alaska

Het poollicht is een fenomeen dat op hoge geografische breedtes 's avonds en 's nachts kan worden waargenomen. Als het poollicht zich voordoet zien we vaak een lichte gloed of is het licht zichtbaar als bewegende bogen, stralenbundels of gordijnen van licht en heel zelden is het zelfs vlammend. Soms staat aan de noordelijke horizon een boog waaruit de lichtstralen als zoeklichten omhoog schieten. Het poollicht hangt samen met uitbarstingen (protuberansen) op de zon, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden.
 

Het aardmagnetisch veld zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in de omgeving van de aarde wordt afgebogen en in de buurt van de noord- en Zuidpool met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer door botsingen wordt overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen. Die energie komt uiteindelijk weer vrij en wordt op 80 tot 1000 kilometer hoogte uitgestraald in de vorm van het kleurrijke poollicht. Dit werd pas in 1957 ontdekt, tijdens het Internationaal Geofysisch Jaar.

Noorderlicht in Nederland

Altijd al eens het noorderlicht willen zien? Dat kan, zelfs vanuit Nederland! Op deze website vind je belangrijke gegevens die aangeven of we vannacht of binnenkort kans maken op poollicht aan de Nederlandse hemel.

Poollicht, ook wel noorderlicht of aurora borealis genoemd, is normaal gesproken alleen vanuit de poolstreken te zien. Geladen deeltjes komen daar vanuit de ruimte makkelijker de atmosfeer binnen, waardoor lucht op een hoogte van enkele honderden kilometers gaat gloeien.

Toch wordt er vanuit Nederland op gemiddeld tien dagen in een jaar noorderlicht waargenomen. Als er een uitbarsting op de zon plaatsvindt, maken we in Nederland namelijk ook kans het prachtige verschijnsel te zien. Tijdens zon uitbarsting stoot de zon een enorme wolk met geladen deeltjes richting de aarde. Eenmaal bij onze planeet aangekomen kunnen deze deeltjes het magneetveld van de aarde zover verstoren, dat het noorderlicht naar lagere breedten verschuift. Het is dan aan onze hemel te zien.

Of poollicht daadwerkelijk hier te zien zal zijn, hangt van allerlei factoren af. Op deze website vind je de belangrijkste gegevens die aangeven hoe groot de kans op noorderlicht in Nederland op dit moment is. Met het menu links kun je deze informatie raadplegen. Onder de meeste diagrammen en plaatjes vind je uitleg over de figuur en hoe je deze moet interpreteren. Na enige ervaring in het bekijken van de afbeeldingen, kun je zelf je eigen verwachting maken!

Om noorderlicht waar te nemen, moet het onbewolkt en helder weer zijn. Houd er rekening mee dat de hemel goed donker moet zijn, wil je het noorderlicht goed kunnen zien. In een stad kun je het vergeten. Ook het licht van de maan kan het bekijken van het noorderlicht flink verstoren.

Wil je gewaarschuwd worden voor noorderlicht via e-mail? Dat kan via Yahoo.
Veel informatie vind je verder op
poollicht.nl.

De zon wordt wakker?

Het is alweer even geleden dat er een mailtje is verstuurd via deze mailinglijst. We zaten de afgelopen jaren in een zonne-minimum, wat betekent dat er weinig tot geen vlekken op de zon te zien zijn geweest. Daardoor was er ook geen noorderlicht mogelijk op onze breedte, wel nog in het hoge noorden of op Antartica. Elke 11 jaar wordt de zon weer heel actief. Het volgende maximum werd daarom rond 2011 verwacht. Dit zou betekenen dat de activiteit en het aantal zonnevlekken al in 2008 en 2009 toe zou gaan nemen. Dit bleek niet zo te zijn. De zon bleef in die jaren zo goed als leeg. Af en toe verscheen er een even een klein groepje maar dit verdween dan snel weer.

Wetenschappers stonden dan ook voor een raadsel: Waarom bleef de activiteit zo lang uit? Het zou kunnen dat de activiteit later op gang zou komen, het maximum zou in dat geval ook lager uitvallen. Ook konden wetenschappers niet uitsluiten dat we op weg waren naar een zogenaamd 'Maunder minimum', een periode van tientalle jaren waarin er weinig tot geen zonnevlekken te zien zijn. Dit deed zich eerder voor tussen 1645 en 1715. Toen was de zon ook jarenlang vrijwel blanco en was de 11-jarige cyclus ver te zoeken. Deze periode viel ook in de 'Kleine IJstijd', een periode met zeer koude winters in West-Europa, bekend van veel schilderijen uit die tijd. Zelfs de Thames vroor in die tijd geregeld dicht.

Gelukkig lijkt de zon nu toch te ontwaken uit haar diepe slaap: er zijn op dit moment twee flinke zonnevlekken aanwezig op het oppervlak van de zon en afgelopen week zijn er al een aantal zonnevlammen geweest. Een actieve zonnevlekkengroep zat eerst op de achterkant van de zon, maar draait zich nu naar ons toe. Wie weet kunnen er de komende dagen nieuwe zonnevlammen ontstaan die op de aarde gericht zijn: wellicht de eerste schoten voor de boeg! Als de stijgende zonneactiviteit doorzet, zullen er de vanaf nu weer af en toe e-mails op deze mailinglijst verschijnen om je te waarschuwen voor mogelijk poollicht in Nederland. De komende tijd verwacht ik nog niet dat het zover zal komen, aangezien de activiteit nog laag is en de zonnevlekken nog op hoge breedten zitten (de explosies op de zon vliegen dan meestal over de aarde heen of onder de aarde door). Maar de kans op noorderlicht zal de komende maanden en jaren geleidelijk toenemen tot een maximum rond 2012/2013.

Kijk voor meer informatie op:
www.poollicht.nl of www.poollicht.tk

Bron
:
http://tech.groups.yahoo.com/group/noorderlicht_alert

Alaska 2010
Alaska 2010

Alaska 2010
Alaska 2010

Alaska 2010
Alaska 2010

Alaska 2010
Alaska 2010

Rottevalle - zondag 10 mei 1992

Er ontstaan storingen in het radio en tv verkeer in de lager frequenties. Zie voorbeeld, Nederland 1 met testbeeld, uitgezonden vanuit Lopik - IJsseltein op kanaal 4 (62.25 Mhz).


De testuitzending wordt verstoord.

Meer informatie over Noorderlicht : http://www.vakantienaarnoorwegen.nl
  http://www.bobbelop.nl
 
 

www.fmtvdx.eu