Toch verband brand zendmasten
11 mei 2012

Door redacteuren Robert Baltus en Hugo van der Parre

De brand en het instorten van de zendmast in het Drentse Smilde, op 15 juli vorig jaar, hebben te maken met de brand in de zendmast in IJsselstein, eerder dezelfde dag. Dat blijkt uit onderzoek van mastbeheerder NOVEC, dat in handen is van de NOS.

De brand in IJsselstein brak uit door urenlange oververhitting. De antennes van Broadcast Partners, dat de uitzendingen voor de publieke radio verzorgt, zonden niet goed uit, maar kregen wel de gebruikelijke hoeveelheid energie. Doordat het probleem niet werd gesignaleerd of er niet adequaat werd ingegrepen, liep de temperatuur zo hoog op dat uiteindelijk brand ontstond.

Door die brand verslechterde de radio-ontvangst in Midden-Nederland. Broadcast Partners lijkt volgens de onderzoekers te hebben geprobeerd het probleem te verhelpen vanuit de toren in Smilde. Daardoor raakten ook daar antennes oververhit, met uiteindelijk fatale gevolgen, zo blijkt uit het onderzoek.

Door het uitvallen van mast in Smilde is de ontvangst in het noorden van Nederland nog steeds niet optimaal.

Veldsterkte
Broadcast Partners wil niet inhoudelijk reageren. Het bedrijf zegt te wachten op de uitkomst van nader onderzoek met zijn verzekeraars. De bevindingen zijn getoetst door de TU Eindhoven en het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium. Zij stellen vast dat het NOVEC-onderzoek op een gedegen manier is uitgevoerd.

NOVEC kon bij zijn onderzoek gebruikmaken van gegevens over de ontvangst van radiostations, de zogeheten veldsterkte. Daaruit blijkt dat in IJsselstein op 14 juli rond 23.30 uur de zenders van Broadcast Partners in oostelijke richting 90 procent van hun kracht verliezen, terwijl ze wel evenveel stroom blijven afnemen.

Zoals al eerder is vastgesteld, is die storing vermoedelijk veroorzaakt door vocht in de kabels. Zeker vier uur lang zijn die antennes wel gevoed met zo’n acht kilowatt aan energie die niet gebruikt is voor uitzendingen. Energie die niet gebruikt wordt, kan alleen maar omgezet worden in warmte.

Normaal gesproken moet een detectiesysteem zo’n probleem signaleren en de zender uitschakelen. Dat is niet gebeurd. “Het detectiesysteem van de BP-zenders heeft gedurende deze 4 uur gefaald op te merken dat er iets zeer ernstigs aan de hand was met het bijbehorende antennesysteem”, schrijven de onderzoekers. Vroeg in de ochtend van 15 juli was de warmte zover opgelopen dat er daadwerkelijk brand ontstaat en radiozenders uitvallen, zowel van BP als van KPN.

Compenseren
De aanzet tot de brand in Smilde wordt volgens het onderzoek ook al vroeg in de ochtend gegeven. Metingen geven aan dat in Smilde om 6.36 uur iets opmerkelijks gebeurt: zeven uur voordat de brand opgemerkt wordt, daalt de ontvangststerkte van alle BP-zenders richting Noord flink. De onderzoekers denken dat BP op dat moment het vermogen van zijn zenders in Smilde heeft herverdeeld, met als doel de zuidelijke richting te versterken. Daarmee zou met name het wegvallen van Q-Music vanuit IJsselstein enigszins worden gecompenseerd.

Volgens deze theorie heeft BP in Smilde de zuidelijk gerichte antennes van Q-Music meer stroom gegeven. Die stroom is weggehaald bij de antennes die naar het noorden uitzenden. Gevolg zou zijn dat de antenne gedurende zeven uur drie kilowatt extra vermogen heeft gekregen, meer dan genoeg om ook hier brand te veroorzaken, een brand die uiteindelijk leidt tot het instorten van de totale zendmast.

Dat de brand is ontstaan in het antennesysteem van BP blijkt ook uit het feit dat op het moment van de brandmelding de ontvangst van alle BP-frequenties al sterk is aangetast. De KPN–zenders van Smilde zijn dan nog goed te ontvangen. Zij gaan pas een half uur later verloren. bron NOS.NL

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde
15 juni 2011

De karakteristieke mast van de televisietoren in Hoogersmilde is vrijdagmiddag na een brand van ongeveer anderhalf uur neergestort. Dat gebeurde in twee stukken. Er zijn geen gewonden gevallen.

Door nog onbekende oorzaak heeft vrijdag brand gewoed in de zendmasten van IJsselstein (Utrecht) en Hoogersmilde (Drenthe).

De enorme hitteontwikkeling in de 200 meter hoge stalen constructie van het zendstation van Hoogersmilde bleek funest. De mast bezweek en stortte ’s middags rond 15.30 uur met donderend geraas in. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor Novec, eigenaar van de twee zendmasten, besloot na de ontwikkelingen in Hoogersmilde uit voorzorg ook IJsselstein, in de volksmond bekend als ‘Lopik’, uit de lucht te halen. Volgens het bedrijf is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op.

Geen radio en televisie
Een groot deel van Nederland kan via de ether geen radio en televisie meer ontvangen. Dat geldt voor commerciële en publieke radio- en tv-zenders. Ook de telecommunicatienetwerken hebben problemen. Novec is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen beide incidenten, maar volgens een zegsman van Broadcast Partners is een verband niet aan de orde. Ook is het onbekend wanneer de zendmast in IJsselstein weer in gebruik kan worden genomen. Die van Hoogersmilde is hoe dan ook lange tijd uit de lucht.

Drenthe
De tv-toren in Drenthe bestond uit een 80 meter hoge betonnen toren met daarop een stalen zendmast van ruim 200 meter. In de mast brak vrijdag rond 14.00 uur op een hoogte van 180 meter brand uit. Aanvankelijk wilde de brandweer proberen het vuur te blussen, maar die zag daarvan af vanwege de enorme hitteontwikkeling. Nauwelijks een uur later stortte de mast naar beneden.

”Er was snel het besef dat de zendtoren als verloren moest worden beschouwd”, zei burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe. ”Gelukkig is tijdig besloten om alle brandweerlieden uit de toren zelf en het omliggende gebied terug te trekken.”

In de weilanden rond de tv-toren, die in een dun bevolkt gebied staat, liggen nog de smeulende resten van de stalen constructie. Een gebied in een straal van 300 meter rond de zendmast is ontruimd.

Aaltenaren op tijd uit tv-mast na brand

AALTEN – Werknemers van Achterhoek Antennebouw Aalten waren vrijdagmiddag aan het werk in de tv-mast in de Drentse plaats Hoogersmilde, voordat een deel ervan instortte.

Het bovenste deel van de zendmast is rond half vier na brand geknakt en ingestort. Het gaat om de circa 200 meter hoge stalen constructie. Toen de brand uitbrak konden ze allemaal op tijd de mast verlaten. Volgens Johan Luiten van AAA zagen de werknemers het instorten van het bovenste deel van de zendmast aankomen. Er de mogelijke oorzaak kan de antennebouwer niets zeggen. “De oorzaak is niet bekend, er is wel sprake van allerlei speculaties.” Wel weet hij dat hun werk de oorzaak niet kan zijn. “We waren wat systemen aan het bijbouwen, kabels aan het trekken, dat is geen werk waarbij zoiets kan gebeuren.”  Luiten vindt het wel opmerkelijk dat er ook brand is geweest in de zendmast van Lopik. “Dat zal toeval zijn, maar ik vind het haast te toevallig.”  De Gelderlander

Meer informatie volgt…