NOZEMA 2006:
Ombouw van Analoog naar Digitaal

Hoogersmilde wordt als eerste omgebouwd van analoog naar digitaal. De werkzaamheden zijn te volgen via deze website.  

Werkzaamheden aan de televisie antennes, ivm. de omschakeling van Analoog naar Digitale televisie. in de nacht van 10 op 11 december 2006 !

In de rood witte koker zitten de antennes voor de UHF (K47 en K44) daar onder het rode gedeelte is voor K6. De eerste witte doosjes op foto 3 zijn voor TV Drenthe op K25 en daaronder de tijdelijke nood antennes voor Kanaal 47 en Kanaal 44. 

Nozema Services zendt vanaf juli TV-2 en 3 in Smilde via noodantenne uit.

Nozema Services zendt vanaf juli TV-2 en 3 in Smilde via noodantenne uit. De zender van Nederland 1 maakt bedrijf op ‘halve’ antenne. Dit is noodzakelijk voor de ombouw naar DVB-T (digitale TV via de ether). Dit houdt in dat nu met de helft van het gebruikelijke vermogen wordt uitgezonden.

Dientengevolge kan de ontvangst van genoemde zenders tijdelijk verslechterd zijn als men het signaal met een eigen [buiten]antenne ontvangt. Kijkers via de kabel of satelliet zullen geen hinder ondervinden. De situatie zal voortduren tot de omschakeling naar digitaal is afgerond.

Hoogersmilde

Hoogersmilde wordt als eerste omgebouwd van analoog naar digitaal. van deze werkzaamheden hebben wij de volgende fotoreportage gemaakt. Hoogersmilde werd als eerste omgebouwd van analoog naar digitaal. De fotoreportage  begint op maandag 10 juli 2006 en eindigt op 8 oktober 2007

ANALOOG TV-SIGNAAL UIT DE LUCHT

KPN schreeuwt boodschap van televisietoren

regio editie november 2006 (DvhN)

Probleemloos zoeft de kleine lift in de zendmast van Hoogersmilde omhoog. De reis gaat naar de negentiende etage. Daarna is het traplopen geblazen want hoger gaat het technisch hulpmiddel niet. We moeten op de bovenste verdieping van het betonnen gedeelte van de mast zijn. KPN houdt daar voor de verzamelde pers een bijeenkomst over de overschakeling van analoge op digitale televisie. Die verandering gebeurt in de nacht van 10 op 11 december. Het is maar dat u het weet.

HOOGERSMILDE: Via een stalen wenteltrap arriveert het clubje journalisten op de negentiende etage van de zendmast van Hoogersmilde. Daar geeft KPN een persconferentie over het einde van het analoge televisietijd­perk. We zitten ruim honderd meter boven het maaiveld. De zon schijnt door de ramen. Het uitzicht is schitterend. Hoogersmilde heeft iets van een smurfendorp en de auto’s op de N381. lijken net rijdende Dinky-Toys.

De contouren van Drachten zijn die ochtend nog net te zien. Die van Groningen niet. Daar is het wat te heiig voor. Als het zicht heel goed is, kun je volgens zendertechnicus Henk Trox de Martinitoren zien. Anders blijft het bij het markante gebouw van de Gasunie. Maar dat we de Waddenzee en de wadden eilanden vanaf hier kunnen zien, is echt een fabeltje.

De politie in Assen kan in. elk geval tevreden zijn. De in aanbouw zijnde torenflat voor de Drentse dienders aan de snelweg A28 is duidelijk te zien. De provinciehoofdstad heeft  eindelijk een baken.

Hoewel het nagenoeg windstil, zie je de ruim 200 meter hoge antennemast, die op een soort kogelgewricht op de betonnen mast rust, toch een beetje heen en weer bewegen. Stalen tuidraden moeten ervoor zorgen dat het gevaarte op z’n plaats blijft. Met windkracht acht, zo weet de technicus te vertellen, gaat ook het betonnen gedeelte meebewegen. Het is wel gebeurd dat gasten die in de mast op excursie waren bij harde wind misselijk werden.

Maar tijdens de persconferentie van KPN werd, mede door de gunstige weersomstandigheden, niemand ziek. Regiodirecteur Noord, Hein Visser, spreekt van een nieuwe mijlpaal in de vaderlandse omroepgeschiedenis.

Nederland staat volgens hem aan de vooravond van een historisch moment: het analoge televisiesignaal gaat op 11 december na 55 jaar de ether uit. Daar voor in de plaats komt digitale ethertelevisie. Straks kan iedereen met een laptopje en een decoder overal in Nederland televisiekijken. Makkelijk voor op de camping of op de boot. Het is een grote stap voorwaarts voor televisiekijkend Nederland. En KPN heeft prima aanbiedingen, was de boodschap die Visser maar al te graag van de toren wilde schreeuwen.

Wat gaat er veranderen?

HOOGERSMILDE: In de Randstad bestaat al digitale televisie en -radio. De rest van Nederland is op 11 december aan de beurt voor de omschakeling van analoge naar digitale ether televisie. KPN heeft binnen een half jaar een heel netwerk opgebouwd. Voor degene die via een schotel antenne of de kabel televisie kijkt, verandert er niets. Wel voor mensen met een dakantenne. In verreweg de meeste gevallen kunnen die volgens KPN-woordvoerder Bram Oudshoorn hun oude televisieantenne blijven gebruiken. Wel zullen ze een decoder moeten aanschaffen om de publieke omroepen Nederland 1,2 en 3 en hun regionale omroep te kunnen ontvangen. KPN wil het netwerk in Nederland nog verfijnen, zodat de ontvangst nog beter wordt. In Leeuwarden en Groningen komen om die reden steunzenders. In de loop van volgend jaar wil KPN het zenderaanbod met commerciële tv zenders als RTL en SBS6 uitbreiden. Daar moet dan wel voor worden betaald. KPN wil de commerciële tv zenders in een apart pakket aanbieden 

Door Dirk Minkes / Dagblad van het Noorden / regio editie / november 2006 (DvhN)

Hoogersmilde

10 juli 2006

Hoogersmilde

12 juli 2006

Hoogersmilde

donderdag 12 juli 2006

Hoogersmilde

14 juli 2006

Er zijn 4 antenne delen weggehaald en liggen inmiddels op de grond.

Hoogersmilde

17 juli 2006

Vandaag zijn voorlopig de laatste antenne velden van TV1 weggehaald. Op de vrij gekomen ruimte wordt een stellage gebouwd. Deze stellage komt om de rood witte koker als dit voltooid is kan de koker ontmanteld worden.

4 losse antennevelden zijn vorige week al naar beneden gehaald en vandaag nog eens 4 x 5 lagen. Op andere 4 x 6 antenne velden die nog in de mast zitten staat nog signaal op van TV1 E6

De over gebleven antenne velden blijven nog in gebruik tot de dag van de omschakeling. Op de vrij gekomen ruimte wordt een stellage gebouwd. Deze stellage komt om de rood witte koker als deze stellage voltooid is kan de rood witte koker met daarin de antennes ontmanteld worden.

Hoogersmilde

18 juli 2006

Vandaag zijn de eerste onderdelen van de stellage gemonteerd

Werken op grote hoogte ca. 280 meter.


Meer volgt….