Zendmast volgende week weer in gebruik
8 September 2012

De nieuwe zendmast in Hoogersmilde wordt vrijdag in gebruik genomen. Dat meldt zenderexploitant Broadcast Partners.

Vanaf de nacht van 14 op 15 september moeten de problemen met de ontvangst van radio- en tv-zenders in Noord-Nederland voorbij zijn. In juli vorig jaar brak brand uit in de zendmast, waardoor deze instortte. Sindsdien is het ontvangst van een aantal radio- en tv-zenders minder goed.

De nieuwe zendmast zou in eerste instantie begin vorige maand klaar zijn, maar de oplevering liep flinke vertraging op door het slechte weer.  

Oplevering zendmast Smilde flink vertraagd
20 juli 20112

De regen en wind van de afgelopen maand zorgen voor een fikse vertraging bij de opbouw van de zendmast in Hoogersmilde.

De zendmast is op zijn vroegst half september klaar. De 303-meter hoge toren zou begin augustus klaar zijn, maar dat wordt dus niet gehaald. Door het slechte weer kon er vaak op die hoogte niet worden gewerkt. Er waren wel enkele onwerkbare dagen ingepland, maar met zoveel slecht weer was geen rekening gehouden, zegt hoofd techniek van RTV Drenthe Rego Meijer.

Voor de luisteraars verandert voorlopig niets, de steunzenders blijven in de lucht tot de zendmast in Hoogersmilde klaar is. Voor de kijkers aan de rand van Drenthe is de situatie nog onzeker. Deze mensen kunnen nu via digitenne ons kanaal ontvangen en het is nog de vraag of dat na 1 augustus ook zo is.

Hoogste punt zendmast bereikt
14 mei 2012

Bouwbedrijf VolkerWessels heeft vandaag het hoogste punt op de zendmast in Hoogersmilde geplaatst.

Het laatste mastdeel werd tussen 10.00 en 11.00 uur op de zendmast gehesen. Daarmee is het mastgedeelte klaar en heeft de toren een hoogte van 303 meter bereikt. De komende periode worden de kabels aangesloten op de antennes die al in de mast zijn aangebracht. De zendmast moet in augustus weer volledig in bedrijf zijn.

Herbouw stalen deel van de zendmast in mei
5 maart 2012

In mei wordt het stalen deel van de zendmast in Hoogersmilde omhoog getrokken. Volgende maand begint bouwconcern Volker Wessels met de voorbereidingen hiervan.
Op de betonnen voet wordt een zogeheten open stalen vakwerkmast geplaatst. De nieuwe zendmast wordt enkele meters hoger dan de ingestorte tv-toren. De herbouw van het stalen deel van de mast duurt ongeveer drie weken.

Volker Wessels gaat zendmast herbouwen
15 februari 2012

Het bedrijf NOVEC, verantwoordelijk voor de herbouw van de stalen zendmast op de betonnen toren in Hoogersmilde, heeft de opdracht voor herbouw verstrekt aan bouwconcern Volker Wessels.

Op de betonnen voet wordt een open stalen vakwerkmast geplaatst. De totale lengte van de zendmast wordt enkele meters hoger dan de ingestorte mast. Om snel te kunnen werken is gekozen voor een innovatieve en bijzondere aanpak. Zo wordt gelijktijdig gebouwd, antennesystemen in de mast gemonteerd en de bijbehorende bekabeling aangelegd. De werkzaamheden starten eind maart.

‘Zendmast Hoogersmilde wordt herbouwd’
20 juli 2011

De zendmast in Hoogersmilde wordt herbouwd. Dat is de inzet van het bedrijf Novec, eigenaar van het metalen deel dat naar beneden is gekomen. Donderdagochtend komen experts bijeen voor overleg en daarna wordt het overgebleven deel van de toren onderzocht. Dat geeft uitsluitsel op de vraag of de mast te herbouwen is.

Problemen met verzekeringsmaatschappij kunnen donderdag overigens direct al voor vertraging bij het opruimen zorgen. De politie gaat de komende weken nog getuigen horen en heeft nog niet gemeld wat het onderzoek tot dusver heeft opgeleverd. Naar alle waarschijnlijkheid kan de noodmast die woensdag deels geplaatst is bij de kazerne, dit weekend in gebruik genomen worden.

Zendmast Hoogersmilde versneld herbouwd
2 december 2011

De zendmast in Hoogersmilde wordt versneld herbouwd om zo het bereik van radio en tv zenders in het noorden te herstellen. De nieuwe mast moet in de zomer van 2012 gereed zijn.

Eerder was afgesproken dat er een tijdelijke noodmast van ruim 200 meter zou komen. Maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat een tijdelijke mast niet voldoende helpt om de ontvangstproblemen op te lossen. Minister Verhagen van Economische Zaken wil daarom nu zo snel mogelijk de sinds juli afgebrande mast herbouwen. Hij stelt daarvoor extra geld beschikbaar. De mast, die 299 meter hoog gaat worden, moet begin augustus klaar zijn.

Tijdelijke zendmast van 200 meter in Hoogersmilde
17 november 2011

In Hoogersmilde wordt een tijdelijke zendmast van 200 meter hoog gebouwd. Alle partijen zijn daarmee akkoord gegaan. Dat heeft minister Verhagen van Economische Zaken donderdagmiddag gemeld. De mast moet de problemen met de ontvangst van radiozenders in grote delen van Noord-Nederland verhelpen. In juli stortte de gewone mast in na brand. Naar verwachting is de noodmast half maart klaar.

Ook stalen deel zendmast herbouwd
3 november 2011

Ook het stalen deel van de zendmast in Hoogersmilde wordt definitief herbouwd. Dat heeft eigenaar NOVEC bekend gemaakt.

De tv-toren raakte in juli zwaar beschadigd door een brand. Met de herbouw van het betonnen deel van de mast is deze week begonnen. De zendmast moet in oktober volgend jaar klaar zijn.

Meer informatie volgt..