Smilde
In de winter van 1985 werd het beeld van NPO 2 ernstig verstoord door ijsafzetting op het antennegedeelte. Daarop kreeg het Duitse bedrijf Rohde & Schwarz opdracht om de top van zeven Nederlandse tv-zendmasten te vervangen door een rood-wit gekleurde kunststofkoker, met daarin de UHF-zendantennes voor Nederland 2. In augustus 1985 was Smilde als eerste aan de beurt en in het najaar van 1987 de televisietoren Goes als laatste.
Antennes van tv-zender Smilde worden vervangen
DEN HAAG (ANP) – De PTT gaat de zendantennes van de tv-zender Smilde vervangen. De werkzaamheden, die deze week gestart zijn, zullen circa vier maanden in beslag nemen.
Gedurende die periode zal de ontvangstkwaliteit van de Nederlandse tv-programma’s binnen het verzorgingsgebied van de zender op sommige plaatsen verminderen. Dit is bekendgemaakt door de PTT.
Vervanging van de zendantennes moet herhaling van ernstige programmastoringen, zoals die zich de afgelopen winter voordeden, tot een minimum beperken. Het zendstation met de vernieuwde antennes zal begin december weer normaal in bedrijf zijn, zo verwacht de PTT.
Nederlands Dagblad
16 augustus 1985
Antenne in Smilde aan vervanging toe
‘Wachten op warm weer of reserve-onderdelen’
SMILDE – „De storing van de tv-ontvangst van Nederland II duurt voort totdat de temperatuur buiten weer stijgt of totdat er reserveonderdelen arriveren. Een derde mogelijkheid is het aanleggen van een noodantenne als dat erg lang op zich laten: wachten.
Geld is niet het probleem. ” Dat zegt de chef TV- en FM-zenders in Smilde, de heer B. C.. Koolhaas. De antenne is volgens Koolhaas, na twintig jaar gebruik, nodig aan vervanging toe. Deze vervanging staat gepland voor het komende voorjaar.
Op 300 meter hoogte in de zendmast Smilde is de antenne voor Nederland II gemonteerd en deze geeft door een storing te weinig vermogen. Op dit moment is het PTT-personeel in de zendmast bezig de storing op te sporen die, naar men vermoedt, zit in de kabbels tussen de (zend-)antenne en de zender zelf. Deze antenne bestaat uit een zestig tot zeventig zogenaamde dipoolantennes (te vergelijken met het antennesnoertje dat bij de huis-tuin-en keukentuner wordt geleverd. „Wij verwachten dat de storing zit in een van de kabels die deze antennes verbindt met de hoofdkabel van 25 cm doorsnee die naar de zender loopt. De meeste onderdelen hebben we al los gehad en doorgemeten. Maar met sommige kabels zijn we een beetje terughoudend om aan te sleutelen omdat ze door de kou bros zijn geworden. Daardoor is de kans op breuk erg groot. We willen eerst wachten op reserve-onderdelen zodat we in geval van breuk het onderdeel onmiddellijk kunnen vervangen. Zolang we niet aan de slag kunnen, blijft de ontvangst slecht.”
Als de storing had gezeten in de straalverbinding van Hilversum naar de zender in Smilde was het probleem veel eenvoudiger geweest, vertelt Koolhaas: „Met die straalverbinding hebben we verschillende reservemogelijkheden omdat we veel meer straalzenders hebben dan de zeven zendmasten in ons land.”

De zendmast in Smilde. (Foto: Jan Anninga)
Met dank aan Nieuwsblad van het Noorden
15 januari 1985