Videotrolley in bedrijf

Nozema heeft medio september een nieuwe videotrolley in gebruik genomen.

De videotrolley is een apparaat waarmee je tuidraden van zendmasten kunt inspecteren en onderhouden. Vroeger werd dat met de hand gedaan, maar in 1988 begon Nozema met de ontwikkeling van een trolley die het onderhoud van tuien vergemakkelijkt. Inspectie en onderhoud, zoals schilderwerk, vindt ongeveer eens in de vijf jaar plaats. Met de kabeltrolley, die vooral voor eigen gebruik is bestemd, kan Nozema in ons land 5 à 6 masten onderhouden. Inmiddels heeft ook het buitenland interesse getoond. Frankrijk, België, Duitsland en Engeland willen het apparaat wel hebben. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de videotrolley eind mei van dit jaar al in gebruik zou worden genomen. Door allerlei omstandigheden is dat echter wat later geworden. Begin september vond een succesvolle werkplaatstest plaats, waarna de laatste formaliteiten konden worden afgehandeld. Een week later kon de trolley worden gepresenteerd.

De (ver)nieuw(d)e videotrolley kent een trieste voorgeschiedenis. Na een ongeval was het apparaat total-loss en nieuwbouw was het enige alternatief. Eind vorig jaar is elektrotechnisch bedrijf HVL uit Eindhoven gestart met de herbouw van de trolley, die is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp. Hij bevat onder meer ingebouwde camera’s, die bijvoorbeeld het coaten van tuien op de voet kan volgen. Alle werkzaamheden kunnen op video worden vastgelegd.

Volautomatisch, veilig en efficiënt 

Goed onderhoud is behoud Tuidraden bepalen de stabiliteit van zendmasten. Daarom is goed onderhoud van de tuidraden van levensbelang voor de masten. Om dit onderhoud snel, goed, goedkoop en veilig uitte voeren heeft Nozema geheel in eigen beheer een unieke volautomatische Videotrolley ontwikkeld. Hierbij is gebruik gemaakt van de ruim 65 jaar ervaring met het bouwen en onderhouden van zendmasten en torens. Deze speciale Videotrolley van Nozema is nu ook voor u beschikbaar. Met de Videotrolley verlengt u de levensduur van de tuidraden tegen lagere onderhoudskosten.

Kostenbesparend Conventioneel onderhoud met een bemande gondel kost ongeveer €25,– per meter. Met de Videotrolley van Nozema brengt u deze kosten terug tot zo’n €15,– per meter. Voor een mast met een totale tuilengte van 2000 meter bespaart u dus al snel €20.000,–. S

nel en efficiënt Met de Videotrolley van Nozema kunt u op één dag tot vier tuidraden onderhouden. Het volledige onderhoud van de tuien van een middengolfmast duurt slechts anderhalve week. Zondertrolley heeft u voor hetzelfde werk aanzienlijk meer tijd en mensen nodig. Bijkomend voordeel: uw zenders zijn minderlang uit de lucht en dat is goed voor uw klanten.

Videotrolly (download document PDF/2003)

wekenlang onderbroken moeten worden. Deze onderbrekingen
wekenlang onderbroken moeten worden. Deze onderbrekingen
Hoogersmilde
Het verven van de tuidraden in september. Gedurende 8 t/m 17 September 2003.
De tuidraden zijn na herbouw van de mast in 2012 vervangen door onderhoudsvrije kabels. De Videotrolly zal daarom niet meer gebruikt worden voor verfwerkzaamheden in Hoogersmilde.

Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Kabels TV-toren geschilderd, IJsselstein-Lopik

Zo ging het in 1966 en naar alle waarschijnlijkheid ook in Hoogersmilde!
Hieronder een filmpje van hoe het in z’n werk ging in Lopik. De tuigkabels van de 382m hoge televisiezendmast in Lopik worden geschilderd door schilders in een bakje aan de kabels.