TV toren Smilde 2020

Reportage:
Het baken van Drenthe is terug 
2013

HOOGERSMILDE – De zendmast van Hoogersmilde is weer te zien van grote afstand. Hoe anders was dat een aantal maanden geleden toen de zendmast na een brand met veel geweld naar beneden kwam. Er is met man en macht gewerkt aan de wederopbouw van de zendmast. En sinds een aantal maanden is de ontvangst van radio en tv in Noord en Midden Nederland weer optimaal. De bouw van de zendmast is spectaculair. Met een Zwitserse helikopter zijn onderdelen één voor één op de mast getakeld. In de mast hingen mannen die de mastdelen aan elkaar vast maakten. Van dit unieke project heeft verslaggever Andries Ophof een documentaire gemaakt met de titel ‘Het baken van Drenthe is terug’. Want zo voelen veel inwoners van de provincie het. Hun oriëntatiepunt is terug.

Drents Diep
Over de zendmast 12 juni 2012

Een jaar geleden kwam de grote pijp met antennes bovenop de zendmast van Hoogersmilde met groot geweld naar beneden. Meteen was de ontvangst van veel radio- en televisiezenders slecht. Maar de nieuwe toren krijgt vorm. En dat door mannen die beslist geen last van hoogtevrees hebben. Net zoals verslaggever Ilona van Veen en cameraman Chiel van Veen…..

Zendmast Hoogersmilde ingestort
NOVEC is vandaag maandag 1 augustus van start met de opruimwerkzaamheden van grotere brokstukken van de op 15 juli ingestorte zendmast. Afgelopen week is gebruikt als voorbereiding hiervoor en het opruimen van kleinere brokstukken op en rond de toren en is de tui-constructie (de draden waarmee de zendmast vast stond) opgeruimd. Er zijn speciale rijwegen aangelegd en een 400 tons- en een 700 tons kraan op het terrein in gebruik. De totale opruimwerkzaamheden in Hoogersmilde duren nog tot in de tweede helft van augustus. Alticom, de eigenaar van de betonnen toren, doet aanvullend onderzoek naar de constructie en veiligheid van deze toren. 

Brandweer Smilde
TV Toren Hoogersmilde 17 Juli 2011

Mast TV Toren Smilde 2011
Vrijdag 15 Juli 2011 na een brand van een paar uur is rond 1535 de zend mast in Smilde bezweken met het gevolg dat er ongeveer 200 meter mast naar beneden kwam

TV-mast in Hoogersmilde breekt af
Bij de brand en het breken van de TV-mast in Hoogersmilde is niemand gewond geraakt. De brand brak rond 13.50 uur vrijdagmiddag uit op 180 meter hoogte en ruim anderhalf uur later brak de mast. Door de brand en de instorting zijn veel radio-en tv-zenders niet meer te ontvangen.

TV toren Smilde voor de crash.

RTV – Drenthe
50 Jaar Zendmast Smilde

Maandag 10 mei 2010 is het precies 50 jaar geleden dat de zendmast in Smilde officieel in gebruik werd genomen. Drents Diep praat over de geschiedenis van de mast met mensen die er vanaf het begin bij zijn geweest. Be Linker uit Assen was vanaf 1959 25 jaar in de toren werkzaam als bedienings- en onderhoudstechnicus van de PTT. Gonnie Wieldraaijer was 22 jaar lang koffiejuffrouw in de toren. De toren wordt nog steeds gebruikt om radio- en televisiesignalen uit te zenden, al gaat het er tegenwoordig heel anders aan toe dan vroeger.

Zendtoren Smilde 1983 unieke film

Dit is een videofilm uit 1983. Deze film is van slechte kwaliteit om dat de videoband in de loop van de jaren sterk in kwaliteit achteruit is gegaan. Ik heb dus nog net op tijd de film op een DVD kunnen zetten met als gevolg onscherpe en fletse beelden. Het testbeeld dat door het beeld is te zien komt van hoogfrequent instraling in de video camera door het grote vermogen van de zender.

Zendmast Smilde 50 jaar geleden gebouwd

SMILDE – De zendmast in Smilde werd 10 mei 1960 officieel in gebruik genomen, nu dus 50 jaar geleden. Maar al op 19 december 1959 werd de mast voor het eerst gebruikt voor transmissie van televisie- en radiosignalen. Appelscha. RTV Drenthe heeft een unieke film over de bouw van de mast in handen gekregen.

De oorspronkelijke locatie voor het gevaarte was Makkinga en later Appelscha. Burgemeester G.A. Bontekoek van Ooststellingwerf, de oud-burgemeester van Sleen, wilde een mast van 200 meter hoog met restaurant op de hoek van de kruising Bosweg – autoweg Emmen-Drachten, daar waar nu een heideveld is. Tot teleurstelling van de gemeente Ooststellingwerf maakte de Rijksluchtvaartdienst op het laatste moment bezwaar. De toren zou in Appelscha een obstakel vormen in de aanvliegroute naar de vliegvelden Eelde en Hamburg. Hij moest daarom zes kilometer verderop staan. De keuze viel op het voelbalveld van Hoogersmilde, in het bezit van gebroeders Van Veen. Het dorp kreeg een nieuw veld aan de westkant van de Drentse Hoofdvaart.

Start bouw

Op 28 mei 1958 kon de bouw beginnen. Op 5 meter diepte vond aannemer Van Eesteren uit Rotterdam een keiharde oerlaag waarop een betonnen fundament werd gestort van drie meter dik en met een diameter van 14 meter. Vermoedelijk werd zo’n 2000 M2 beton in de mast verwerkt. Dat werd allemaal ter plaatse gemaakt en in ongeveer 25.000 kruiwagens omhoog gehesen en geleegd in de bekisting. In 17 dagen was het gevaarte op de gewenste hoogte van 79,52 meter. Daarop kwam een stalen toren. Aan het hoogste deel van deze stalen mast zaten de radio en televisie zendantennes. De toren werd met een negen stalen tuikabels verankerd.

Straaljager

Op 14 augustus 1968 werd in dichte mist een tuikabel geraakt door de vleugeltip van een gevechtsvliegtuig, type F-100 Super Sabre, van de Amerikaanse Luchtmacht, afkomstig van de Engelse luchtmachtbasis Lakenheath. Een loodzware tuikabel brak en het bovenste deel van de zendmast, dat bestaat uit een statenpijp, hing scheef. Het vliegtuig van kapitein D.A. Smith landde veilig in een soort vangnet op de basis Soesterberg, zij het met enige schade. Be Linker maakte dat als onderhoudstechnicus mee. ‘Ik zat op dat moment op een hoogte van 60 meter in de meetkamer voor het raam en zag dat het vliegtuig lager vloog dan de hoogte waar ik zat.’ Hij betreurt nog steeds dat kapitein Smith niets van zich liet horen.

RTV Drenthe

RTV Drenthe maakt sinds 1989 gebruik van de Drentse mast. Aanvankelijk alleen voor de radio-uitzendingen via FM 90.8. De eerste jaren zond TV-Drenthe namelijk alleen via de kabel uit, maar in augustus 1997 kreeg TV Drenthe een eigen plek op de zendmast in Smilde. Ook de kijkers in het buitengebied, op de camping en de boot konden voortaan naar de regionale televisie kijken en daarom werd op 23 augustus 1997 een groot ‘mastfeest’ georganiseerd, waar duizenden mensen op af kwamen. De omroep lanceerde daar het motto: “RTV Drenthe, altijd in de buurt!”

Digitale tijdperk

IHet analoge televisiesignaal ging op 11 december 2006 na 55 jaar de ether uit om plaats te maken voor digitale ethertelevisie. Slechts één procent van de Nederlandse huishoudens gebruikte voor de ontvangst nog de ‘harkantenne’ op het dak of de ‘sprietantenne’ op het televisietoestel zelf. Deze analoge manier van televisie verspreiden voor een relatief kleine groep huishoudens werd de overheid te duur.

De rood wit gestreepte kunststof koker op de top van de mast, met daarin de UHF zendantennes voor Nederland 2 en 3, werden in september 2007 verwijderd en vervangen door nieuwe antennes voor het uitzenden van digitale televisie. De totale hoogte van dit hoogste bouwwerk van Drenthe is na vervanging van de antennes 294 meter. Ter vergelijking: De evenoude Euromast in Rotterdam is 185 meter hoog.