01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde

16-07-2011 | "Zenderbranden Lopik en Smilde hebben wel verband"

De brand waardoor een groot deel van de 294 meter hoge zendmast in het Drentse Hoogersmilde instortte, heeft mogelijk te maken met het uitzetten van de zendmast vrijdagochtend in Lopik, waar ook een brandje was uitgebroken. Dit zegt in antennedeskundige in De Telegraaf vandaag. „Hoogersmilde moest tijdelijk het vermogen opvangen van Lopik, waardoor overbelasting is ontstaan en uiteindelijk brand", aldus een antennedeskundige. De burgemeester van Midden-Drenthe, de politie en de brandweer willen voorlopig niets kwijt over de oorzaak. „Dat zal onderzoek moeten uitwijzen'', aldus burgemeester Jan Broertjes.

„Behalve in Hoogersmilde, hadden we eerder op de dag ook in Lopik te maken met problemen en is de zendapparatuur van deze toren vrijdagmiddag ook uitgezet. Dat betekent dat ook daar geen FM-ontvangst mogelijk is. We doen er alles aan om alles zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen'', aldus woordvoerder Hamelink van zenderexploitant Broadcast Partners.  Bron: www.mediamagazine.nlFoto: Dennis Groen 112nederland.nl
 


15-07-2011 | Radiostilte door falende zendmasten

Het bereik van de zendmasten in Lopik en Hoogersmilde NOS | Update: vrijdag 15 jul 2011, 23:00

Door de problemen bij de zendmasten van Hoogersmilde en Lopik kan een groot deel van Nederland geen radio en televisiezenders via de ether ontvangen. Het is nog niet duidelijk wanneer de problemen zijn opgelost. Nadat er brand was uitgebroken in de zendmast van Hoogersmilde, werd de stroom van de toren gehaald. Daardoor kunnen mensen in delen van Friesland, Drenthe, Groningen, Overijssel en Flevoland geen Digitenne meer ontvangen. Ook de publieke radiozenders liggen eruit.

Voorzorg
Door de problemen bij Hoogersmilde werd besloten de zendmast van Lopik uit voorzorg uit te zetten. Daardoor kon ook in een groot deel van de rest van het land geen radio meer via de fm ontvangen. Naar schatting 80 tot 90 procent van Nederland is nu door de storing getroffen. Vanwege de problemen wordt Radio 1 nu doorgegeven via de middengolfzender op de frequentie AM 747.
Luisteraars van de FM zenders Radio 1 tot en met 4, Sky Radio, Q Music en enkele andere zenders zijn in een groot deel van Nederland niet of moeilijk te ontvangen.

Noodzender
Mensen die via de kabel radio luisteren of tv kijken hebben in verreweg de meeste gevallen nergens last van. Ook via satelliet en internet zijn radio en tv gewoon te ontvangen. Autoradio's met RDS lukt het vaak om over te schakelen naar een andere frequentie. De NPO hoopt morgen of overmorgen in ieder geval een deel van de radiostations via andere zenders weer in de lucht te krijgen. Bij Hoogersmilde wordt er een tijdelijke een noodzender opgebouwd, maar dat duurt iets langer.

De volgende zenders kunnen in grote delen van het land niet worden ontvangen door de problemen bij Lopik en Hoogersmilde:
Radio 1, Radio 2, 3FM, Radio 4, Radio M,Radio 538, Radio Veronica,  BNR Nieuwsradio, Q Music en SkyRadio


15-07-2011 | Antennebouwers AAA op tijd uit zendmast Smilde

Werknemers van Achterhoek Antennebouw Aalten waren vrijdagmiddag aan het werk in de tv-mast in de Drentse plaats Hoogersmilde, voordat een deel ervan instortte.

Toen de brand uitbrak konden ze allemaal op tijd de mast verlaten. Volgens Johan Luiten van AAA zagen de werknemers het instorten van het bovenste deel van de zendmast aankomen. Over de mogelijke oorzaak kan de antennebouwer niets zeggen. "De oorzaak is niet bekend, er is wel sprake van allerlei speculaties." Wel weet hij dat hun werk de oorzaak niet kan zijn. "We waren wat systemen aan het bijbouwen, kabels aan het trekken, dat is geen werk waarbij zoiets kan gebeuren."

Luiten vindt het wel opmerkelijk dat er ook brand is geweest in de zendmast van Lopik. "Dat zal toeval zijn, maar ik vind het haast te toevallig." (via de Gelderlander)


15-07-2011 | Koortsachtig onderzoek naar zendmasten

Novec, de eigenaar van de twee zendmasten die vrijdag vlam vatten, is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de branden. Dit bericht NU.nl op haar website. Het bedrijf kan nog niet aangeven wanneer 'Lopik' weer in gebruik kan worden genomen. Dat is afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek, zei een woordvoerder van Novec.

BP: Branden staan niet in verband met elkaar

Beheerder Broadcast Partners wil de radiozenders via IJsselstein graag zo snel mogelijk doorgeven en wacht hiervoor op groen licht van Novec, die eerder op de dag uit voorzorg opdracht gaf de zenders uit te zetten. De suggestie dat de twee branden met elkaar in verband staan, noemt Broadcast Partners onzin. Theoretisch is het niet mogelijk dat de mast in het noorden de capaciteit deels kan overnemen van een brandende mast in het midden van het land en daardoor zelf in brand vliegt. ''Het zijn twee individuele masten in totaal andere gebieden. Het is door de bolling van de aarde onmogelijk dat ze elkaar kunnen vervangen'', zegt de woordvoerder van Broadcast Partners.

De vrijdagmiddag omgevallen Novec-mast op de betonnen toren van Smilde wordt gebruikt voor diverse zendapparatuur en antennes. Die zijn door het ongeval buiten bedrijf geraakt. Novec doet er alles aan om de zenders zo spoedig mogelijk weer in de lucht te krijgen, meldt het bedrijf in een verklaring. Behalve radiozenders betreft het ook telecommunicatienetwerken in de regio. Over de vrijdagochtend uitgebroken brand in de zendmast van IJsselstein meldt het bedrijf dat ook hier de oorzaak nog niet bekend is. Een groot aantal radiozenders is hierom uit voorzorg uitgeschakeld. ''Uiteraard is men ook hier met man en macht bezig om de oorzaak te achterhalen en dit zo snel mogelijk te herstellen'', zegt een woordvoerder van Novec. Volgens Novec is nooit eerder brand uitgebroken in een zendmast en roepen de twee incidenten op dezelfde dag veel vragen op. ''We gaan het allemaal onderzoeken.''

Publieke omroep: zoeken naar alternatieve zendlocaties
De publieke omroep geeft middels een persbericht aan dat nog niet duidelijk is hoe lang de ontvangstproblemen zullen aanhouden. "De distributiepartners van de Publieke Omroep kijken op dit moment naar alternatieve uitzendlocaties. Mogelijk kunnen daarmee al dit weekend delen van het ontvangstgebied worden overgenomen", aldus dhr Kroeze van de NPO.
 


15-07-2011 | Brand zendmast Hoogersmilde duurt voort

De brand in het afgebroken deel van de zendmast in Hoogersmilde duurt vermoedelijk nog wel een tijdje voort. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer vanavond tegenover NRC Handelsblad.

In de los gekomen buis zitten elektriciteitsdraden die moeilijk uit te zetten zijn. Daarom is besloten het bovenste, afgebroken deel van de zendmast gecontroleerd uit te laten branden. Volgens de woordvoerder worden de draden gebruikt voor het telefoonverkeer in de omgeving. Wat er nu moet gebeuren met het telefoonverkeer, wordt nog uitgezocht.

Het vuur ontstond vanmiddag rond 14.00 uur door nog onbekende oorzaak in de voorheen 294 meter hoge zendmast. Het blussen werd bemoeilijkt doordat het vuur op zo'n honderd meter hoogte woedde. Aanvankelijk probeerden brandweermannen door de smalle toren naar boven te komen om op die manier het vuur te blussen. Al vrij snel bleek dat blussen echter niet haalbaar was, meldt de gemeente Midden-Drenthe. Toen het bovenste deel afbrak, waren de brandweermannen inmiddels op veilige afstand. Niemand is gewond geraakt. Wel heeft een paard lichte verwondingen aan een been.

Het bovenste deel brak volgens de woordvoerder van de brandweer af door de hitte. "De brand zat in een buis van staal. Die raakte door de warmte ontzet, waarna het stalen deel naar beneden viel." Hoe lang het laten uitbranden van de buis nog duurt, is moeilijk te zeggen, aldus de woordvoerder. Tot in ieder geval 24.00 uur blijven brandweermannen in het gebied aanwezig. "Dat geeft wel aan dat het nog een tijdje kan duren." (NRC Handelsblad)
 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>


Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland