01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>
 

Brand in de TV-toren in Hoogersmilde

16-07-2011 | Brandweer  Midden- Drenthe Post Smilde

Soort melding: Brand

Uitgerukt: Ja

Hoogersmilde - Vanmiddag is brand uitgebroken in de TV-toren in Hoogersmilde. De brand woedde in de stalen zendmast op ca. 180 meter hoogte. De brandweer heeft de brand geprobeerd te bestrijden met kleine blusmiddelen maar kon niet voorkomen dat de mast verloren ging. Toen duidelijk werd dat blussen geen zin meer had, hebben de brandweerlieden zich teruggetrokken uit de toren en de naaste omgeving.

In de omgeving zijn een aantal woningen uit veiligheidsredenen ontruimd. Omstreeks 15.30 uur, ruim een uur nadat het gebied verlaten was, kwam de stalen zendmast naar beneden. Niemand is verder gewond geraakt. Wel heeft een paard in het naastgelegen weiland lichte verwondingen opgelopen. Behandeling door de veearts was niet nodig.

   

Foto's Dennis Groen

Foto's Dennis Groen

Foto's Dennis Groen


16-07-2011 | Drenthe verliest boegbeeld - Drenthe - Foto Hoogersmilde op de voorpagina van het Dagblad van het Noorden

Ruis en zwart scherm na brand tv-toren

• Brand tv-toren Hoogersmilde legt radiozenders het zwijgen op
• Snel noodmast naar Hoogersmilde

En toen was het stil. Wie gisteren via FM naar Radio Tour de France op Radio 1 luisterde, werd in een groot deel van Nederland plotsklaps geconfronteerd met een oorverdovende stilte. Net als de luisteraars naar de andere publieke zenders en radiostations als Sky Radio, Radio Veronica en Q-Music. Brand in zowel de zendmast van Hoogersmilde als in die van Lopik (IJsselstein) in Utrecht legde de zenders het zwijgen op. De brand in Hoogersmilde zette ook de tv-zenders Nederland 1, 2 en 3 van KPN's Digitenne op zwart. "Een bizarre samenloop van omstandigheden", verzuchtte een eoordvoerder van zender-huurder Broadcast Partners, die voor de commerciële zenders de techniek verzorgt.

Nadat de 200 meter hoge stalen constructie op de tv-toren in Hoogersmilde gistermiddag rond half vier door de brand in tweeën brak en ter aarde stortte kwam het bericht dat ook Lopik uit de lucht moest. Daar had eerder op de dag een brandje gewoed. Zonder effect op de uit-zendingen, maar met het oog op Hoogersmilde vond de brandweer dat moest worden uitge-zocht waardoor de brand was ontstaan en moest de zendmast worden uitgeschakeld.

Eigenaar van de zendmasten Novec, een dochteronderneming van Tennet, de beheerder van de hoogspanningsmasten in Nederland, ging gisteren razendsnel op zoek naar alternatieven. Novec verhuurt aan partijen als Broadcast Partners, KPN en Vodafone zenderruimte.Gisteravond liet Novec weten dat er zo snel mogelijk een noodzendmast richting Hoogersmilde gaat. Een woordvoerder van Tennet zei dat daarmee binnen een aantal dagen tot een week een deel van de problemen verholpen moeten zijn.

Rampenzender uit de lucht

Assen Een brand en dan doet de rampenzender het niet. Ook Radio Drenthe ondervond hinder van de brand in de tv-toren van Hoogersmilde. Het ethersignaal dat via de toren wordt uitgezondend, viel uit. En juist via de ether doet Radio Drenthe dienst als rampenzender. Ook via autoradio is de regionale radio niet te beluisteren. Radio Drenthe was via kabel en schotel wel gewoon te ontvangen, net als TV Drenthe.  Lokale omroepen als RTV Assen en streekradio De Wolden namen de radiouitzendingen over. 'Het kan nog wel eens lang duren voordat de problemen opgelost zijn", schatte Martin van der Veen van RTV Drenthe gisteren in. De website van de omroep raakte overbelast en ging over op een noodversie. (DvhN)

Kansloos op die hoogte”

• Oorzaak brand tv-toren Hoogersmilde nog onbekend

De oorzaak van de brand in de tv-toren in Hoogersmilde? Burgemeester Jan Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe had gistermiddag nog geen idee. "Kabels op de zesde verdieping vlogen in brand", vertelt hij. Waarom dit gebeurde weet de burgemeester niet. Alles bij elkaar heeft de toren niet langer dan anderhalf uur in brand gestaan. De brandweer van Smilde rukte gisteren om twee uur uit en trof een brand op 100 meter hoogte aan. De brandweermannen gingen nog wel in de toren kijken, maar al snel werd hun duidelijk dat de brand niet te blussen was. Om risico's te vermijden trok de brandweer zich terug en werd de omgeving in een cirkel van 300 meter ontruimd.

"De brandweermannen in Smilde oefenen regelmatig in de zendmast", zegt Fred Heerink, operationeel leider van de blusoperatie. Hierdoor wisten ze goed wat ze moesten doen. De mast kwam volgens verwachting naar beneden. Heerink: "Staal verweekt, waardoor het knikt. We wisten dat de toren niet volledig zou omvallen." Het blussen van branden in dergelijke tv-torens is 'een vrijwel onmogelijke taak', zegt ook een woordvoerder van het Nationaal Instituut Fysieke Veiligheid, het kennis centrum van de Nederlandse brandweer. 'Voor zo ver ik weet zijn daar normaal geen mensen aanwezig en dus ook geen brandblussende voorzieningen om mensen te beschermen, zoals sprinklers en een blusleiding. Branden hebben dan alom zich heen gegrepen en op die hoogte kun je niet zoveel meer", zegt hij. De dichtstbijzijnde huizen liggen op vijfhonderd meter van de mast. Deze zijn volgens Heerink nooit in gevaar geweest. Het enige slachtoffer was een paard met lichte verwondingen aan zijn been.

Buurt zien stalen mast knikken

• Zucht van ontzetting als de toren bezwijkt

Door Theo Wortel Hoogersmilde "Hee, Wika, de toren staat in brand." Aan de stille kant van de Vaart in Hoogersmilde verzamelen zich steeds meer buurtbewoners om van een veilige afstand te kijken naar de brand in de televisietoren. Ze staan veilig in een woud van brandweer- en politieauto's, want dit deel is afgesloten voor het verkeer.

De vriend van Wiko wil er niet aan dat zo'n toren van 100 meter beton en 200 meter staal kan branden. Tot hij witte rook daadwerkelijk boven uit de mast ziet komen. Buurtbewoners halen intussen herinneringen op. Hun va'ders werkten nog mee aan de bouw van toren, vertellen twee mannen. Het moet omstreeks 1960 geweest zijn. Ze zijn allebei wel eens in het betonnen deel geweest. Daar werkten vroeger mensen. Er was zelfs een kantine bij. En bij helder weer kon je de Martinitoren in Groningen zien.

Niemand herinnert zich of er eerder brand in de toren geweest is. Wel een straaljager die tegen een vuistdikke staalkabel vloog. De mast stond er krom van. Het is even na half vier als een blauwe helikopter van de politie arriveert. Die is er net op tijd bij om de stalen mast te zien knikken op het punt waar die zwartgeblakerd is. Er gaat een zucht van ontzetting door de toeschouwers als de massa staal rechtstandig naar beneden zakt. Het onderste stuk gaat mee en het geheel ploft links en rechts van de toren in het maïsveld. Drenthe is een baken armer. Gerrit Kanis uit Balinge haalt opgelucht adem. Zijn zoon woont al vier jaar met zijn vriendin in het huis het dichtst bij de mast. Het is gespaard gebleven.
 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 >>


Alle legale Radio en TV Zenders in Nederland